Spanacul si beneficiile lui

Întărirea sistemului imunitar, intinereşte activitatea creierului acţionând împotriva pierderii memoriei scurte, este nutritiv şi tonifiant, este un curăţător al aparatului digestiv, stimulează activitatea inimii

Spanacul si beneficiile lui

Spanacul este o plantă originară din Turcia şi Afganistan, propoprietăţile medicinale ale acestuia este cunoscut din cele mai vechi timpuri, ajută la ameliorarea a multor afecţiuni, printre care: hipertensiunea arterială, avitaminoza, rahitismul, anemia, acneea. în secolul XX, a devenit mult mai cunoscută datorită celebrului personaj de desene animate Popeye ce consuma această plantă, după care prindea forţe supranaturale, pe când, în vremurile străvechi, arabii îl foloseau împotriva afecţiunilor gâtului şi plămânilor, în unele zonei ale Arabiei încă se foloseşte cura cu spanac.

În conţinutul acestei plante, la o cantitate de 100 gr., găsim: apă, în proporţie de 92%-93%, albumină - 2,5%, hidraţi de carbon - 1,5 gr, acid oxalic - 0,8 gr, grăsimi - 0,4 g, deasemenea mai găsim fier, potasiu, cupru, calciu, sulf, mangan, magneziu, sodiu sau fosfor, precum şi vitaminele C (100-150 mg), E (2,5 mg), B12, K şi B1, B2, B6, într-o cantitate ceva mai mică.

Principalele proprietăţi ale spanacului sunt: întărirea sistemului imunitar, intinereşte activitatea creierului acţionând împotriva pierderii memoriei scurte, este nutritiv şi tonifiant, este un curăţător al aparatului digestiv, stimulează activitatea inimii şi creşterea copiilor şi elimină viermii intestinali. Este foarte indicat şi femeilor în vărstă şi a celor însărcinate, care au nevoie de mult acid folic, ce ajută la regenerareqa epidermei. Consumul regulat al spanacului ajută la îmfrumuseţarea părului datorită sulfului prezent în compoziţia acestuia, iar pentru combaterea sau tratarea anemiei, rahitismului şi asteniei, se consumă câte o jumătate de kilogram de spanac pe zi. În cazul depresivilor şi a celor ce suferă de ulcer se recomandă sucul de spanac, acesta mai ajută la curăţarea gingiilor, abceselor dentare, combate durerile de cap şi îndepărtează migrenele.

Pentru mărirea diurezei în bolile de rinichi sau de vezică este indicat infuzia cu o linguriţă de frunze de spanac zdrobite ce se toarnă peste acesta un pahar de 250 ml de apă clocotită, se lasă acoperit în jur de 15 minute, după care se strecoară, se consumă astfel 2 pahare pe zi. Spanacul nu este recomandat, sub nici o formă, celor care suferă boli hepatice, inflamaţii gastro-intestinale, reumatism sau artrite. Sucul de spanac mai ajută la combaterea anemiei, consumându-l înaintea meselor în cantitate de 200 ml în combinaţie cu 100 ml suc de urzică; în cazul în care suferiţi de afecţiuni ale oaselor, consumaţii tot 200 ml din acest suc, fiind bogat în vitamina K, sucul oferă 200% din cantitatea recomandată zilnic din această vitamină. Este foarte util şi la tratarea asteniei, asterosclerozei şi cardiopatiei. Pentru cei ce suferă de cancer este la fel de util, se bea două pahare de 200 ml din acest suc pe zi, primul înainte de micul dejun, pe stomacul gol, iar a doua porţie, înainte de masa de prânz. Iar cei ce suferă de diabet zaharat, se face cură de 30 de zile cu suc de spanac în cantitate de 500 ml, dimineaţa, înainte de micul dejun. Cura cu spanac ajută şi la scăderea tensiunii arteriale, consumând, la prânz, salată de spanac, aceasta asigură o seară liniştită şi un somn bun.

Publicat de: Autor necunoscut la 2012-06-05 15:27:44


Comentarii