Siropul de cătină

Siropul de cătină sau “ginsengul românesc” reprezintă o sursă extraordinară de energie pentru organism.

Siropul de cătină

Siropul de cătină reprezintă o sursă extraordinară de energie pentru organism cu un conţinut ridicat de vitamina C de până la zece ori decât citricele, vitamina B1, B2, vitamina D, vitamina E, vitamina K, betacaroten şi acizi graşi nesaturaţi, cât şi minerale, precum: calciu, magneziu, fier, potasiu, sodiu şi fosfor. Este considerat un vaccin antigripal natural foarte eficient deoarece, prin consumul său zilnic, creşte cu mult imunitatea organismului, fiind un puternic antibiotic şi antioxidant.

Siropul de cătină este foarte eficient în tratamentul ulcerului gastric, afecţiuniilor circulatorii hepatice şi bucale, anemiei, stresului, hipertensiunei, mai este eficient şi pentru cei ce suferă de toxico-infecţie alimentară, hidratând organismul. Mai nou, este recomandat şi folosit şi de cei ce suferă de leucemie, pe lângă tratamentul aferent acestora, în acest fel s-a reuşit mai repede vindecarea acestora în marea majoritate a cazurilor! Mai este eficientă şi pentru tratarea afecțiunilor ficatului, splinei şi a rinichilor. Consumul indicat zilnic al acestui miraculos sirop este de 250 ml şi este de preferat dimineaţa pe stomacul gol. Însă nu este indicat consumul acesteia seara pentru că este un puternic energizant.

Cătina, este un arbust fructifer, fructele acestora sunt, de culoare albă sau roşie, realizarea siropului de cătină nu este complicată. Se curăţă arbustul de fructe, în catitate de 500 gr., se adaugă 500-600 gr. de zahăr, 1-2 lămâi bine curăţate şi tăiate şi o cană de 200 ml apă. Zahărul, apa şi zeama de lămâie se pun la fiert circa o oră, după care se lasă la răcit, apoi se iau fructele de cătină şi se zdrobesc bine, după care acestea se amestecă cu siropul realizat din lămâie, zahăr şi apă şi se lasă acoperit la temperatura camerei timp de 3-4 zile, mestecându-se de două ori pe zi conţinutul. După acest timp se obţine cca. 700-800 ml de sirop de cătină cu un gust dulce-acrişor. De asemea, siropul, se mai poate realiza şi cu miere, nemaiavând nevoie de zahăr şi de fierberea acestora, atunci gustul acestuia devine dulceag. Mai poate fi folosit cu succes şi la arsuri, aplicând pe piele. La copii de peste 7 ani este foarte eficient, acesta ajuta la reglarea proceselor de crestere si maturizare a copiilor si pubertinilor, cantitatea indicată acestora este de 100 ml/zi.

Originea acestui fruct este din Munţii Altai (Asia), în urmă cu aproximativ 2000 de ani, fiind denumită de orientali “Elixirul zeilor” datorită multiplelor beneficii asupra sanătăţii, locuitorii zonei spuneau că prelungeşte viaţa fiecărui om ce consumă aceste fructe. După care s-a extins şi a fost adusă de către om mai departe, în Munţii Mongoliei şi Siberia, iar în Europa, în Munţii Alpi sau Pirinei. În România se găseşte în Muntenia, Moldova şi sudul Dobrogei. Fructele de cătină se pot recolta din luna august până la primul înghet.

Publicat de: Autor necunoscut la 2013-04-07 14:21:05


Comentarii