Grapefruit

Grapefruit-ul este cunoscut ca fiind benefic şi la sănătatea gingiilor

Grapefruit

Grapefruitul (sau grepfrutul) este un fruct citric mai mare ca lămâia şi portocala, rotund, de culoare galbenă sau rozalie, cu un miez zemos şi puţin amar.
A fost descoperit în Barbados şi a fost denumit aşa deoarece creşte agăţat, precum strugurii. Fructul a fost obţinut prin hibrizii dintre pomelo şi diferite soiuri de portocal; din acest motiv poate avea pulpa galbenă, roz sau roşie.
Grapefruit-ul a primit nume ştiinţific şi a devenit fruct abia la jumătatea secolului al XIX-lea, până atunci fiind considerat doar o varietate de pomelo. Deja la începutul secolului al XX-lea el începe a fi cultivat pe scară largă. Astăzi se cultivă în lume în ţări ca SUA, Mexic, Argentina, Brazilia, Cipru, Maroc, Israel.


Beneficii asupra sănătății

Grapefruit-ul (roz, roşu, galben) conţine în primul rând foarte multă vitamina C, motiv pentru care se recomandă un consum zilnic. Nu este recomandat însă, consumat în interacţiune cu medicamente deoarece diminuează eficacitatea pastilelor.
Asemenea roşiei, conţine licopeină (cea care îi dă culoarea roz şi roşie). Ea este un benefic antioxidant pentru organism dar are şi un efect anti-tumoral.
Grapefruit-ul este cunoscut ca fiind benefic şi la sănătatea gingiilor, prevenind inflamarea lor, ajută la prevenirea bolilor tubului digestiv, a constipaţiei, a acidităţii gastrice, astmului, artritei, reumatismului, osteoartritei, diareei, diabetului, febrei, oboselii, infecţiilor genitale, herpesului. Scade nivelul glicemiei, riscul bolilor de rinichi, ficat şi inimă (reduce riscul unui infarct).
Mai este extrem de benefic şi în cazul transpiraţiei picioarelor, rănilor, erupţiilor pe piele, mătreaţă, păduchi, eczeme, diferite ciuperci ale pielii şi chiar coşuri.
Grapefruit-ul este şi foarte popular datorită efectelor sale miraculoase în curele de slăbire, având doar 25 de calorii la 100 g.
Datorită conţinutului de uleiuri esenţiale, şi coaja de grapefruit este recomandată ca antiviral şi antibacterian natural. De asemenea, numeroase produse de cosmetică, de înfrumuseţare şi întreţinere au în componenţă acest fruct.


Selectarea și păstrarea

Un grapefruit proaspăt de obicei are o aromă uşor dulceagă şi e ferm la atingere. Coaja trebuie să fie netedă şi fără pete. Un grapefruit se poate păstra timp de o săptămână la temperatura camerei şi timp de douăsăptămâni la frigider.


Informații nutriționale

În afara conţinutului bogat de vitamina C, fructul mai are în compoziţie şi vitamina A, B1, B2, B5, apă, calciu, fosfor, potasiu şi fier.

Comentarii