Gutui

Gutuile sunt o sursă bună de vitamine, fibre şi fier

Gutui

Originea gutuiei se află undeva între Marea Caspică şi Marea Neagră, o regiune muntoasă numită Caucazul de Nord, care atinge Turcia, Iranul şi Georgia. Gutuiul sau Cydonia oblonga, este singurul membru al genului Cydonia nativ din cald-temperat sud-vestul Asiei. Este un arbore mic, de foioase, în creştere 5-8 m înălţime, legat de mere şi pere si care are fructele seminţoase. Fructul este luminos, galben- auriu când se maturizează, în formă de pară, de 7-12 cm lungime. Există două soiuri principale de gutui- soiul gutuilor mai rotunjite- fiind foarte acide şi sunt folosite, în principal, pentru gemuri şi soiul care se aseamană mai mult de pere, dar care tinde să fie uşor dulce, deşi nu este considerat un fruct dulce. Fructele imature sunt de culoare verde cu alb-gri. Toamna târziu, când fructele îşi schimbă culoarea spre galben sunt puternic parfumate.

Frunzele sunt dispuse alternativ, simplu, de 6-11 cm lungime. Florile, produse în primăvară, după frunze, sunt de culoare albă sau roz, de 5 cm în diametru, cu cinci petale. Se spune că gutuia a precedat cu mult timp merele, şi că multe referinţe vechi la mere au fost, de fapt, trimiteri la gutui, inclusiv fructul interzis în Grădina Edenului. Acest lucru asociază gutuia cu mitologia greacă şi cu Afrodita, zeita iubirii, şi mulţi cred că mărul de aur pe care i l-a dat lui Paris a fost, de fapt, o gutuie.

Grecii antici asociază fertilitatea cu gutuia, care a jucat un rol important în festivităţile de nuntă, unde au fost oferite cadou şi folosite pentru a îndulci respiraţia miresei înainte de intrarea în camera de nuntă, şi împărtăşite de mire şi mireasă. Aceste asociaţii au făcut ca gutuia să fie cunoscută drept "rod al iubirii, căsătoriei, şi a fertilităţii." În Kydonia, pe insula Creta, care este originea numelui botanic, ,,Cydonia oblonga’’, gutuia a fost transformată în fructul pe care îl ştim astăzi, în zona mediteraneană. Forma este undeva intre un măr si pară, are un exterior bogat galben şi un parfum puternic plăcut.

Beneficii asupra sănătății

Gutuile sunt o sursă bună de vitamine, fibre şi fier. Datorită conţinutului ridicat de pectină, ele sunt populare pentru utilizarea în gemuri, jeleuri, şi conserve. De vreme ce gutuile îşi păstrează forma lor în timpul preparării, sunt ideale pentru a fi fierte, sau coapte ca un desert. În Evul Mediu, europenii credeau că gutuia ajută la digestie şi de aceea era pregătită frecvent împreună cu carne. Englezii au numit această combinaţie ,,chardeqynce’’, adică carne de gutui. Gutuia are proprietăţi antioxidante care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi şi reduce riscul de cancer. De fapt, gutuia ajută digestia, scăderea colesterolului şi vine în sprijinirea celor cu ulcer gastric. Se crede că este bine să mâncăm gutui pentru menţinerea sanatăţii optime a organismului. Gutuile sunt indicate în infecţiile intestinale, inclusiv ale colonului inferior, menţionând că sucul de gutui este contraindicat în caz de constipaţie. Sucul proaspăt obţinut din fructe de gutui este benefic pentru tratarea bolilor cardiovasculare, anemie, tulburări digestive şi boli respiratorii, cum ar fi astmul. Şi cantitatea mare de fibre poate normaliza nivelul zaharului din sange, normalizează nivelul colesterolului, ajută la prevenirea hemoroizilor şi sprijină pierderea in greutate. În formă de suc ​​proaspăt, gutuia ajută în tratarea insuficienţei pancreatice.

Selectarea și păstrarea

Gutuiul este un copac ce creşte până la aproximativ 12 - 20 de metri în înălţime. Perii sunt frecvent crescuţi pe portaltoi de gutui pentru a preveni copacii de creştere prea mare şi pentru recoltarea convenabilă. Gutuiul dispune de un caracter independent, o demonstraţie în acest sens fiind încrederea în sine, gutuiul are capacitatea de a se auto-fertiliza. Arborii de gutui sunt foarte rezistenţi şi pot prospera pentru aproximativ 30 de ani. Ei cresc caracteristic în forme contorsionate, stufoase şi necesită îngrijire foarte puţină. Primăvara, când înfloresc au flori simple, mari, de culoare roz sau alb, care amintesc de florile de măr. Nu mulţi copaci fructiferi cresc uşor din seminţe asemenea gutuiului, deşi este cel mai indicat achiziţionarea un mic arbore care a fost crescut de la portaltoiul stabilit. Atrăgător ca un ornament, gutuiul oferă frunziş atractiv, flori de primăvară, culori de toamnă, dar şi un aspect artistic.

Informații nutriționale

Gutuile sunt acide şi astringente înainte de preparare, dar odată fierte şi îndulcite, se colorează în roşu, au un gust divin şi ia culoarea şi aroma dragostei, asemenea şi numelui. Ele sunt o sursă bună de vitamina A, fibre, fier şi datorită astringenţei lor de la conţinutul ridicat de tanin, gutuile nu sunt consumate proaspete. Ele conţin un nivel ridicat de pectină, sunt încărcate cu vitamina C, fibre, cupru şi alte elemente nutritive importante. Gutuile poate fi hrănitoare şi delicioase, atunci când sunt stoarse cu alte ingrediente. Gutuile conţin: vitamina A, vitamina C, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, vitamina B-complex şi minerale- cupru, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu.

Comentarii