Rozmarin

Rozmarinul activeaza procesele sanguine. Anemia, menstruatiile insuficiente, tulburarile irigatiei sangvine sunt favorabil influentate si paralel cu acestea, organismul caloric este reechilibrat.

Rozmarin

Rosmarinus officinalis cunoscut ca rozmarin, planta lemnoasă originară din Mediterană ce face parte din familia Lamiaceae, asemănătoare cu menta. Frunzele de rozmarin sunt verzi tot timpul, şi au forma de ace lungi de aproximativ 3 cm cu flori albe, roz sau albastre. La maturitate in conditii de gradina poate ajunge la 1.5-2m inaltime iar in ghiveci pana la maxim 50 cm inaltime. Pe langa utilizarea rozmarinului in bucatarie ca si condiment, acesta este folosit industria farmaceutica si la fabricarea parfumurilor. Numele de rozmarin vine din latinescul "rosmarinus" care inseamna "roua marii". Este cunoscut si sub numele de "planta fecioarei" sau "planta nuntii". 

Frunzele de rozmarin sunt un sunt un condiment cunoscut si se pot folosii proaspete, uscate sau uscate-pisate. Rozmarinul este planta perena care se poate cultiva in ghivece sau in gradina (atentie nu rezista la frig - iarna se tine in casa intr-un loc bine luninat) 

Se poate inmultii prin taierea unei ramurele de 10-15 cm si introducerea ei in pamant (partea ingropata se curata de frunze). Există specii de rozmarin care cresc pe verticală, atingând 1,5 metri înălțime și specii târâtoare. Lungimea frunzelor este de 2-4 cm, iar lățimea de 2-5 mm, având culoarea verde în partea superioară și culoarea albă în partea inferioară, cu perișori scurți, deși și lânoși. Florile au culori variabile: alb, roz, roșu închis sau albastru.Rozmarinul este foarte intrebuintat la preparatele mediteraneene, la fripturile facute la cuptor sau gratar din carne de miel, vita, porc si peste. Este foarte simplu sa va preparati propriul ulei de masline aromat. Puneti intr-o sticluta cu ulei de masline 2-3 ramurele de rozmatin si peste numai o saptamana acesta poate fi consumat. Este o idee buna si pentru cadou.|

Beneficii asupra sănătății

Rozmarinul activeaza procesele sanguine. Anemia, menstruatiile insuficiente, tulburarile irigatiei sangvine sunt favorabil influentate si paralel cu acestea, organismul caloric este reechilibrat.

Decoctul si tinctura de rozmarin au rol depurativ. Se recomanda in caz de hipercolesterolemie. Decoctul se prepara cu o lingura de planta la 250 ml de apa si se bea cu o jumatate de ora inainte de mesele principale ale zilei. Se poate folosi si tinctura, 25 de picaturi, inainte de mese. Atentie! Decoctul si tinctura nu sunt indicate hipertensivilor. Acesta planta excita metabolismul, rezolva crampele constituantelor superioare din musculatura si isi aduce serviciile chiar si in epilepsie, dar mai ales, este un remediu propriu combaterii diabetului zaharat.

Ceaiul de rozmarin este folosit la intretinerea parului. Aplicat dupa spalare pe parul umed, confera un aspect lucios intarind totodata firul de par. Uleiurile naturale bazate pe rozmarin pot fi folosite in aromoterapie. O baie in care s-a picurat ulei de rozmarin este excelenta pentru sistemul nervos. se utilizează ca adjuvant în: infecţii gastro-intestinale, colici abdominale, gastrită, hipercolesterolemie, pentru detoxifierea colonului. Indicatii terapeutice

  • Dischinezie biliara cu hiper si hipotonie
  • colecistite cronice, insuficienta hepatica usoara
  • asocieri în obezitate, ca laxativ si colagog
  • ajuta la regularizarea tensionala a hepaticilor
  • elimina factorii extrarenali de oligurie (ficat congestionat)
  • litiaza biliara si urinara
  • tulburari ale circulatiei periferice la hepatici
  • hipotensiune, tonic psihic în hiposexualitate la tineri.

Atentionare: Extractul din mladite de rozmarin este recomandat la pacientii cu epilepsie si la hipertensivi numai cu avizul medicului.


Selectarea și păstrarea

Rozmarinul in ghiveci va fi pastrat intr-o incapere luminoasa, dar rece. Temperatura potrivita pentru iernare este de 10-15 grade Celsius. De asemenea, spatiul trebuie aerisit constant. Ghiveciul se uda rar in perioada de iernare.

Rozmarinul poate fi pastrat si in gradina, cu o singura conditie: planta sa fie suficient de maturizata, tulpina sa fie lemnoasa. In acest caz, pregatirea pentru iernare se face prin acoperirea plantei (tufei) cu un strat gros de paie si frunze. Este o planta rezistenta, nu are nevoie de lucrari speciale. Primavara se taie pentru a pastra o forma simpla si pentru a il reintineri. Nu aruncati crengutele taiate, ele prind radacini foarte usor daca le tineti intr-un pahar cu apa. Acesta este, de altfel, si mijlocul de inmultire cel mai la indemana.

Sigur, exista si plicurile cu seminte pe care le gasiti in comert, dar rozmarinul creste destul de incet, va trebui sa aveti multa rabdare cu el. Sfatul meu e sa folositi semintele doar in cazul in care ati intalnit un soi pe care vi-l doriti neaparat.


Informații nutriționale

Ulei volatil (alcătuit din α şi β-pinen, camfen, camfor, sabinen, limonen, β-cariofilen), acizi fenolici (cafeic, gentizic, vanilic, siringic), derivaţi de acid cafeic (acidul rozmarinic), diterpene (rosmanol, carnosol, acid carnosic), triterpene (α şi β-amirenol, acid ursolic, acid oleanolic), flavonoide (diosmina, diosmetina, hesperidina), taninuri, ceruri, etc.





Comentarii