Visine

Vişinele conţin o cantitate mare de potasiu, care contribuie la stabilizarea ritmului cardiac şi la sănătatea pielii.

Visine

Cea mai veche menţiune scrisă despre vişin datează din anul 340 i.Hr, într-o lucrare a lui Aristotel, în care este descrisă tehnica de înmulţire a acestuia.
Vişinul este un copac din aceeaşi familie cu cireşul, dar este mai puţin înalt, are frunze lucioase şi dinţate pe margini, flori albe şi este cultivat pentru fructele sale globuloase, de culoare vişinie, mai mult acre decât dulci.
În scopuri medicinale, de la vişin se folosesc codiţele fructelor, frunzele şi scoarţa ramurilor tinere. Codiţele conţin potasiu, derivaţi flavonici şi tanin. Se folosesc în ceaiuri diuretice, sub formă de infuzie. Datorită taninului din compoziţie, ceaiul de codiţe de vişine are proprietăţi astringente, folosindu-se şi în caz de diaree.
Frunzele de vişin, bine uscate şi mărunţite, se folosesc, sub formă de decoct, prin fierbere, la foc mic, timp de 15 minute, pentru un ceai diuretic. Datorită iodului şi potasiului din compoziţie, ceaiul se foloseşte şi în tratarea afecţiunilor cardiace şi a diareei.


Beneficii asupra sănătății

Vişinele conţin o cantitate mare de potasiu, care contribuie la stabilizarea ritmului cardiac şi la sănătatea pielii. Ele mai sunt utilizate în maladii ale rinichilor, stomacului şi căilor respiratorii, scad colesterolul şi riscul de diabet, se recomandă pentru detoxifierea organismului, sunt benefice in artrită. Vişinele conţin antioxidanti, vitamina C şi scad nivelul de acid uric din sânge, contribuind la prevenirea gutei.
Sucul de vişine nu este indicat persoanelor cu o aciditate ridicată a sucului gastric, celor care suferă de diaree sau diabet zaharat, obezitate sau afectiuni cronice ale plămânilor. Au a ctiune uşor laxativpă, contribund la ameliorarea constipaţiei. Sucul de vişine cu lapte se foloseşte şi în tratarea artritelor, în stările febrile, bronşite, astm bronşic sau în indispozitiile psihice. În plus, vişinele ne feresc de boli cardiace şi insomnie.


Selectarea și păstrarea

Pentru a le savura pe tot parcursul anului, este bine să le conservăm. Prima metod de conservare - congelarea - pastrează aproape integral calităţile fructului. Se spală vişinele, se scot sâmburii, apoi se lasă i să se scurgă bine. După aceea, se aşează într-o tavă la congelator, pe un singur rând. Când sunt înghetate bine se scot din tavă şi se pun în pungi. Pastrandu-şi forma, pot fi folosite pentru decorarea torturilor şi a prajiturilor.
A doua variantă de conservare constă în folosirea unui conservant: aspirina. Vişinele - spălate şi curăţate de sâmburi - se pun cu zahar într-o cratiţă mare, să-şi lase sucul. Între timp se pregătesc borcane de câte 400 sau 800 g, în care se pune o aspirină netamponată, în borcanul de 400 g, sau doua, în cel de 800 g. Se umplu borcanele cu vişine, peste care se toarnă sucul (sucul trebuie să acopere fructele), apoi borcanele se închid ermetic şi se pun cămară.


Informații nutriționale

Vişinele au un conţinut bogat în elemente nutritive, săruri minerale şi vitamine. Visinele sunt o sursă bogată de vitamine - E, B1, B2, caroten - zaharuri şi minerale: potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru şi zinc.

Comentarii